Sezon na szparagi!

0
1044
Sezon na szparagi

Szparagi to pożywne, a zarazem niskokaloryczne warzywa. Sezon na nie zaczyna się w maju, kończy zaś w czerwcu. Są one wówczas najsmaczniejsze, a zarazem pełne wartości odżywczych. I choć kupić można je przez cały rok, to właśnie przełom wiosny i lata jest najlepszym czasem, aby się nimi zajadać. Wiedzą o tym doskonale właściciele restauracji w Gdańsku, którzy chętnie dodają szparagi do serwowanych przez ich lokal dań.

Co warto wiedzieć o szparagach?

Świeże szparagi zachwycają nie tylko smakiem. Są one również źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych. Wśród nich wymienić należy białko, błonnik, wapń, potas, magnez i selen. W szparagach nie brakuje kwasu foliowego, który ma pozytywny wpływ na rozwijający się układ nerwowy płodu – są więc one polecane kobietom w ciąży. Warzywo zawiera też wymianę K, która wpływa na krzepliwość krwi i pomaga mineralizować kości, jak również witaminy C i E, tak ważne dla kondycji skóry, włosów i paznokci. Co ciekawe, choć najpowszechniejsze są zielone szparagi, wyróżnia się także warzywo w kolorach białym i fioletowym. Od razu warto uprzedzić, że kolor wynika ze sposobu uprawy, wszystkie warzywa są jednakowo pyszne i zdrowe.

Jakie dania jeść ze szparagami?

Dania ze szparagami bywają różnorodne. Kuchnia fusion często sięga po te warzywa w swoich kombinacjach kulinarnych. Szparagi łączyć można z różnymi potrawami – w restauracjach są więc one podawane na wiele sposobów. Często są one dodatkiem do mięs i ryb. Typowe dania ze szparagów to zupa, sałatka, tarta na cieśnie francuskim. Warzywo nierzadko łączone jest z makaronami, jajkami (zarówno jajecznica, omlety, jak i jajka sadzone), pizzą, naleśnikami czy grzankami. Wybór dań jest szeroki, pozostaje jednak pytanie: gdzie zjeść w Gdańsku?

Dania ze szparagami w Gdańsku

W sezonie wiosenno-letnim dania ze szparagami serwuje niejedna restauracja. Gdańsk nie jest pod tym względem wyjątkiem. Najlepiej udać się do Starego Miasta, gdzie znajduje się wiele godnych polecenia knajp, również doceniona restauracja Filharmonia, która słynie z bogatych sezonowych menu. Bazują one na świeżych produktach, wśród których nie może oczywiście zabraknąć szparag. W menu lokali z pewnością znajdzie się niejedno danie zawierające to zdrowe warzywo. Nie ma więc co zwlekać. Sezon na szparagi jest krótki, warto więc zamówić danie, w którym będą ode ogrywać jedną z głównych ról.

Szparagi w ostatnich latach zyskują w Polsce na coraz większej popularności. I bardzo dobrze, ponieważ jest to bardzo odżywcze warzywo. Zachwyca także swoim smakiem. Zarazem jest lekkostrawne, idealne na cieplejsze, a nawet upalne dni. Szparagi można podawać na wiele sposobów, dlatego każdemu powinny przypaść do gustu. Często łączy się je z masłem lub sosami.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ