Kociołek żeliwny uświetni każde spotkanie przy grillu. Podejmij wyzwanie i zaskocz znajomych, gotując w warunkach polowych!

0
446
Kociołek żeliwny uświetni każde spotkanie przy grillu. Podejmij wyzwanie i zaskocz znajomych, gotując w warunkach polowych!

Na rynku dostępne są różne rodzaje sprzętu wykorzystywanego do grillowania i gotowania na świeżym powietrzu. Grille przenośne i stacjonarne, stelaże z podwieszanymi rusztami, kociołki i paleniska. Palenisko ogrodowe to świetny wybór w przypadku koneserów gotowania, gdyż nie tylko stwarza nam możliwość przyrządzenia smacznych potraw z rusztu, ale także ugotowania zupy lub leczo. Aromatyczne dania duszące się pod przykrywką na wolnym ogniu to świetna rozrywka i możliwość zjedzenia gorącego posiłku w jesienne dni. Dodatkową zaletą kociołków jest ich pojemność, dzięki dużej średnicy i głębokości naczynia z pewnością każdy z przybyłych gości nie opuści naszej posesji głodny.

Zalety naczyń żeliwnych

Patelnie, rondle czy brytfanny, których używamy do pieczenia mięs wykonane są z żeliwa. Żeliwo to stop żelaza i węgla. Dzięki jego właściwościom produkowanie z niego naczyń w odlewniach żeliwa jest stosunkowo łatwym procesem. Materiał ten jest podatny na korozję, toteż zwykle produkty odlewane z żeliwa pokrywa się warstwą zabezpieczającą w postaci lakieru, cyny lub emalii. Do największych zalet naczyń żeliwnych zaliczyć można równomierne i stopniowe nagrzewanie się, co zapobiega przypalaniu się potraw gotowanych na wolnym ogniu. Rozgrzane naczynie żeliwne o grubym dnie i ściankach przez długi czas utrzymuje wysoką temperaturę. Garnki i kociołki pokryte emalią łatwo jest utrzymać w czystości. Jednak żeliwo to nie tylko zalety. Naczynia żeliwne są stosunkowo kruche, toteż trzeba chronić je przed uderzeniami. Jeśli zależy nam na szybkim przyrządzeniu posiłku, to raczej powinniśmy w owym momencie zrezygnować z żeliwnego naczynia. Kociołki używane w ogrodzie na ogół nie są pokryte emalią, gdyż długi kontakt z płomieniami ognia i rozgrzanymi węgielkami mógłby doprowadzić do jej odpryskiwania. Kociołki to świetny pomysł na obiad lub kolację w towarzystwie licznej rodziny lub przyjaciół. Kociołki żeliwne są dostępne na Allegro, a także na stronie internetowego sklepu Grillo Maniak.

Zanim wybierzesz odpowiedni kociołek

Kociołki różnią się od siebie warstwą je pokrywającą, pojemnością oraz kształtem. Oprócz kociołków wykonanych z żeliwa, możemy także spotkać się z kociołkami miedzianymi, wykonanymi ze stali nierdzewnej oraz z kociołkami węgierskimi, określanymi mianem bograczy. Kociołki miedziane zwykle nie posiadają pokrywy, zamiast tego są sprzedawane wraz ze stojakiem ogniskowym. Taki kociołek możemy zawiesić nad ogniskiem lub używać jako naczynia stołowego. Naczynia ze stali nierdzewnej są wykorzystywane i na ognisku, i na grillu. Zazwyczaj spotykamy je w obecności stelaża i pokrywy. Kociołki ze stali nierdzewnej są bardzo trwałe, przy czym cechuje je wygoda czyszczenia i transportu. Bogracze, czyli tradycyjne kociołki węgierskie nie posiadają nóżek i pokrywy. Taki kociołek zawiesza się nad paleniskiem. Ze względu na ich charakterystyczny kształt rozróżnia się dwa rodzaje bograczy: kociołek zwężający się na górze używany do gotowania zup oraz rozszerzający się na górze – idealny do przyrządzenia gulaszu lub leczo.

Czym charakteryzuje się kociołek żeliwny?

Kociołki żeliwne to naczynia coraz chętniej używane do gotowania nad paleniskiem ogrodowym lub ogniskiem. Jeśli do tego dołączymy rodzaj opału w postaci drewna, przygotowywane na wolnym ogniu potrawy będą miały niepowtarzalny smak i aromat! Kociołki żeliwne dostępne w sklepach przypominają wyglądem misę o dużej średnicy, osadzoną na trzech stabilnych nogach. Kociołki żeliwne bardzo często są pokryte emalią, która zwiększa ich walory estetyczne i ułatwia ich czyszczenie. Dzięki warstwie ochronnej kociołka potrawy nie przywierają do dna, a smak potraw nie ulega zmianie. Wypróbuj kociołek żeliwny, a od razu się w nich zakochasz – przez żołądek do serca!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ