Jak zorganizować przygotowywanie posiłków w podróży

0
520
gotowanie

Podróżowanie powinno kojarzyć się z przyjemnością, bez względu na wybrany środek lokomocji. W czasie podróży trzeba również coś jeść. O ile wyprawa jednodniowa nie różni się pod względem kulinarnym od normalnego dnia, bo należy ze sobą zabrać coś do picia, jakieś kanapki, owoce i coś słodkiego, o tyle wyprawa dwudniowa i dłuższa wymaga skompletowania odpowiedniego ekwipunku.

Gotowanie samodzielne

Po podjęciu decyzji o gotowaniu na ogniu, należy skompletować akcesoria i sprzęt umożliwiające gotowanie. Najlepsze będą lekkie palniki gazowe, działające w oparciu o nabijane lub wkręcane naboje gazowe, zwane kartuszami. Zestaw złożony z palnika i naboju nabijanego nie może zostać rozmontowany, zanim gaz z pojemnika nie zostanie zużyty, z kolei nabój wkręcany może być odłączony w dowolnym momencie. Kartusze nabijane są tańsze, ale nie można ich przewozić w samolocie. Jeśli podróż wiedzie przez kraje z mniej rozbudowaną infrastrukturą turystyczną, lepszym rozwiązaniem będą palniki na paliwo ciekłe, którym jest zazwyczaj benzyna. Stosowanie palników na paliwo stałe wymaga doświadczenia i nie jest proste.

Zestaw naczyń do gotowania

Oprócz naczyń do gotowania wody przydaje się również zestaw naczyń do gotowania. Producenci oferują je jako lekkie zestawy menażek. Warto pamiętać, że metalowe naczynia można kupić w wielu krajach na bazarach. Należy również zdecydować, jakie produkty żywnościowe należy zabrać ze sobą z Polski. W takich sytuacjach sprawdzają się zalewane zupki i produkty typu instant. W większości krajów można na miejscu zaopatrywać się w kasze, ryż czy olej, jednak niewielką ilość soli czy cukru warto zapakować do bagażu. W miejscach, gdzie jest utrudniony dostęp do sklepu, można przygotować specjalną żywność liofilizowaną, którą wystarczy zalać wrzątkiem.

Przygotowane jedzenie trzeba na czymś zjeść, zatem w bagażu musi się znaleźć miejsce na kubek, talerz i sztućce, nie można również zapominać o desce do krojenia. Zalecane na podróż są bardziej wytrzymałe naczynia plastikowe oraz specjalne naczynia turystyczne wykonane z metalu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ